Een duik in de cultuur van Malta...
Ik ben alweer aan het einde van mijn 3e lesweek op school. De lessen zijn erg pittig, maar worden ook steeds gezelliger.
Tijdens de paasdagen heb ik een beetje Maltese cultuur kunnen snuiven. Dit is een vrij katholiek land en rondom de paasdagen zijn er verschillende processies te zien. Op goede vrijdag ben ik samen met Eva (huisgenoot) op advies van mijn gastmoeder en de lerares naar Zebbug gereisd om een van de grootste en indrukwekkendste processies te bezichtigen. Ik had totaal geen idee van wat ik te zien ging krijgen, maar het was de 1,5 uur durende busreis meer dan waard! Vanuit de kerk trok een hele stoet mensen in traditionele kledij (zelfs sommige op blote voeten) de hele stad rond om het paasverhaal uit te beelden. Ik kan me nog wel herinneren van vroeger op de basisschool dat we met de pastoor in de kerk langs 12 schilderijen liepen voor dit verhaal, maar nu was het een levend toneelstuk. De tekeningen van de schilderijen waren nu gigantisch grote beelden die op de ruggen van 8 mensen door de stad werden gedragen. Ik had het geluk dat er touroperators aanwezig waren die het hele verhaal in 4 verschillende talen mee vertelden en bij elk langlopend Bijbels figuur vertelde wie hij/zij voor moest stellen. Na ruim 2 uur kijken heb ik het hele paasverhaal voorbij zien trekken.
Ondertussen heb ik ook een bezoekje gebracht aan het vissersdorpje Marsaxlokk en aan de blue grotto in het zuiden van het eiland. Afgelopen dinsdag is Maarten aangekomen in Malta, en heeft meteen de hevigste regendag sinds mijn aankomst hier mee kunnen maken.. Maar gelukkig is het weer sinds donderdag helemaal omgeslagen en is het eindelijk zonnig en rond de 20 graden, zoals het hoort in april!
Woensdag hebben Maarten en ik onze refresh dive in de baai van st. George gemaakt, en gelukkig konden we het nog! Gisteren dan ook meteen onze eerste 2 echte duiken gemaakt. We zijn naar Cirkewwa in het noorden van het eiland gaan duiken. Volgens Casey de dive-instructor was dit een van de beste plekjes om te duiken, geclassificeerd met 5 sterren. Onderwater op 18m diepte zat een Maria beeldje, dat Maarten en ik als enige niet hebben kunnen zien doordat onze oren last hadden van de diepte. Déjà vu van onze eerste duik op Corn island toen iedereen een enorme haai zag, maar wij niet :S.
Ondanks dat waren het mooie duiken in helder (maar ook koud) water! Erg veel verschillende vissen en jellyfish (kwallen) gezien, een heremiet kreeft, bristle wormen en een Spaanse danseres. Hierbij heb ik kunnen bevestigen dat je jellyfish niet aan kan raken! Een hele mooie roze jellyfish had me lelijk te pakken met als resultaat een dikke pijnlijke hand. Het advies hiervoor luid... erover heen pissen. Het hele duikcentrum was opeens erg bereid mij te helpen. Maar ik heb er toch maar voor gekozen om een dagje pijn te lijden...
Ps; Foto's volgen zodra internet het toelaat!
we hebben je verhaal gelezen Mooi. dat er nog wat van het geloof te zien is wat je vroeger hebt geleerd.
van Robert had ik een paar jaar geleden ook al fotos gezien , dat in andalusie ook die grote processies zijn lijkt me mooi om mee te maken
Groetjes Opa Oma.
hoi Linda, wij zouden ook voor de laatste optie hebben gekozen. Nog veel plezier en tot gauw op skype. Groetjes van ons tweetjes.
Mooi dat de duikplekken goed waren ! Zo goed dat je er vaker heen gaat ?
Nu maar hopen dat het weer lente -achtig blijft, maakt het leven toch altijd een stuk leuker.
Succes weer nu !!
Heej lin,
Ben benieuwd naar de foto's!! Echt gaaf dat duiken :D heb je ook onderwater foto's gemaakt?
Erg indrukwekkend klinkt dat verhaal over de uitbeeldingen van het paasverhaal! Is inderdaad heel anders dan we op school hadden.
Altijd leuk om te lezen wat je allemaal onderneemt. Leuke huisgenoot?
Wij vertrekken zaterdag naar Valencia, hopelijk is het daar ook lekker zonnig, want hier is het weer maar triest :(
Leer ze en geniet vooral
X
He Lin,
leuk om al je verhalen weer te lezen en je mooie foto's weer te bekijken. Geniet maar van het mooie weer want hier is het idd niet zo mooi.
Leer ze en nog heel veel plezier!
Liefs xxx